sobota 6. apríla 2013

Emulgátory


Emulgátory (ľudovo éčka) sú jedným z mnohých druhov prídavných látok v potravinách. Do potravín sa pridávajú ako dochucovadla, umelé sladidlá či látky, ktoré predlžujú životnosť potraviny. Sú to aj látky, ktoré vytvoria alebo udržiavajú homogénnu zmes dvoch alebo viacerých nemiešateľných prvkov v potravine (napríklad olej a voda).

Neškodné prísady

E
100
101
103
104
105
111
121
126
130
132
140
152
160

E
161
162
163
170
174
180
181
200
201
202
203
237
238

E
260
261
262
263
270
280
281
282
290
300
301
303
304
305
E
306
307
308
309
322
325
326
327
331
332
333
334
335
336
E
337
382
400
401
402
403
404
405
406
408
410
411
413
414
E
420
421
422
440
471
472
473
474
475
480





Podozrivé prísady

E 125, 141, 150, 153, 171, 172, 175, 240, 241, 477

Silné rakovinotvorné prísady

E 131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239
Pozor na E 123 - je silno rakovinotvorná, v USA a krajinách bývalého ZSSR zakázaná

Poškodenie zdravia


Poškodenie zdravia
E
220
221
222
223
224

Poškodenie trávenia
E
338
339
340
341
450
451
453
455
466
Ochorenie kože
E
230
231
232
233

Ničí vitamín B12
E
200

Cievne ochorenia
E
250
251
252
(predovšetkým v údeninách)
Cholesterín
E
320
321

Citlivosť nervov
E
311
312

Zatajované
E
330
(Je jedna z najnebezpečnejších rakovinotvorných prísad, obsiahnutá najmä
napr:. v nápoji Schweppes – Citrón, horčica, krabie mäso, niektoré syry, huby v plechovkách – ATEMGOLD


Nebezpečné prísady

E 102, 110, 120, 122, 123, 124, 151

Pre ďalšie info navštívte stránku www.emulgatory.cz


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára