Kvasená kapusta


Kvasená kapusta

Kyslá alebo ak chcete kvasená kapusta patrí na popredné miesta v rebríčku užitočných a zdravých potravín. Patrí k najstarším pestovaným plodom. Rastie v našich záhradách už mnoho storočí. Priviezli ju k nám Kelti a dnes už existuje viac ako 400 odrôd, ktoré sa líšia farbou, chuťou atď.

Jej blahodarné účinky sa týkajú nielen prečistenia organizmu, ale aj schopnosti kyslej kapusty telo zásobovať cennými látkami, čo oceníme zvlášť na jeseň v chladnejšom počasí. Jej význam spočíva najmä v tom, že kyslá kapusta za stáročia získala povesť bojovníka v rámci  zvyšovania imunity. Je bohatou zásobárňou vitamínu C, vitamínov skupiny B a K, nájdete v nej aj železo, fosfor, flór, horčík, draslík a baktérie kyseliny mliečnej.

Najväčšie účinky má v surovom stave. Vtedy dodáva nášmu organizmu množstvo hodnotných bioaktívnych látok a zároveň pôsobí ako čistič žalúdka a čriev od nahromadených škodlivín. Niet preto divu, keď po zjedení istého množstva kyslej kapusty navštevujeme častejšie toaletu. Šťava z kyslej kapusty priaznivo vplýva na črevnú mikroflóru, podporuje tvorbu krvi, bojuje proti infekciám a vírusom a podľa fínskych vedeckých výskumov aj proti nádorovým ochoreniam. V listoch nechýba ani betakarotén, kyselina listová a tiamín. Obsahuje veľké množstvo vlákniny, ktorá je dôležití pre správne trávenie.



Známy fakt je ten, že kvasená kapusta podporuje spaľovanie a je vysloveným nepriateľom tuku. A to hlavne tuku, ktorý sa nachádza na stenách vnútorných orgánov. Často kupujeme rôzne prípravky v lekárňach na posilnenie imunity. Zabúdame, že príroda nám poskytuje dostatok prostriedkov na zvýšenie obranyschopnosti organizmu. Kvasená kapusta patrí medzi najúčinnejšie prírodné liečivá.







Zaujímavosti:

  •          Kyslá kapusta v surovom stave obsahuje 2x viac vitamínu C ako citrón
  •          Pôsobí preventívne proti Alzheimerovej chorobe
  •          Znižuje riziko nádorových ochorení
  •          Kvasená kapusta je zdrojom mliečnych baktérií
  •          Urýchľuje hojenie žalúdočných vredov

 Ako si vyrobiť domácu kvasenú kapustu?


Na výrobu domácej kvasenej kapusty nepotrebujeme ani sud ani pivnicu. Pokrájanú kapustu natlačíme do pohárov a približne za tri týždne získame kvasenú domácu kapustu. Nižšie uvedený rozpis je pre 20 kg domácej kapusty.
  1. Do väčšej nádoby (napr. vanička) nastrúhame kapustu zbavenú vrchných listov.
  2. Pridáme 0,5 kg soli, 1 balíček rasce a 1 celé čierne korenie.
  3. Môžeme pridať aj cibulu, ale nie je to podmienkou. Po riadnom premiešaní necháme 3 až 6 hodín naležať aby nám kapusta pustila šťavu.
  4. Následne kapustu natlačíme do 7 dcl pohárov, ktoré zalejeme šťavou a zaviečkujeme. Poháre naukladáme do nádoby alebo aj na plech na pečenie. Necháme asi 3 týždne kvasiť. Nič sa nedeje ak sa viečka vydujú a vytečie minimálne množstvo šťavy. Po asi 3 týždňoch môžeme začať s konzumáciou alebo môžeme poháre skovať na tmavé a chladné miesto. Kvasená kapusta vydrží až do nasledujúcej sezóny. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára